Akusztikai mérés

Akusztikai mérés

Az elmúlt 8-10 évben nagyjából félezer helyszínen végeztem akusztikai méréseket. Az 500. eseményre nem terveztem nagy ünnepséget, de kicsit végiggondoltam, honnan is indultunk, hova érkeztünk, közben mi változott.

Az első 1-2 évben jellemzően fura arcot vágtak a megrendelők, mikor sorolni kezdtem szobájuk jellemzőit, de manapság már egyre kevesebb meglepődést látok, ami talán azt is jelenti, hogy időközben talán ismertebbé váltak az akusztika paraméterei. Már nem hangzik kínaiul az utózengési idő és a lecsengés spektrális eloszlása, a módusok, állóhullámok létezésével is egyre többen tisztában vannak. Kevesen dőlnek már kardjukba, mikor szembesülnek vele, hogy hiába a körültekintően kiválasztott és sok pénzért megvásárolt hangsugárzó, erősítő, sajnos a rossz akusztika képes bármelyik minőségét lerontani. Tanácsadóként kicsit büszke vagyok erre az általános tájékozottságra, de a gyártókat is dicséret illeti. Az akusztikai panelek ma már nem ormótlan képződmények, amik házasságokat dönthetnek romba, hanem igényes kinézetű lakberendezési tárgyak, amik inkább hasonlítanak festményekre, vizuális látványelemekre, mint valami undok ipari termékre. Mindezek ellenére talán mégsem felesleges leírnom, miből is áll az akusztikai mérés és mit kap a megrendelő.

Maga a mérés a helyszínen 30-60 percet vesz igénybe a szereléssel együtt. Szükség van hozzá egy elfogadható minőségű hangsugárzóra és erősítőre, minden mást (jelforrás, műszerek, adatrögzítők, kábelek, mikrofon) én viszek. A szoba akusztikai paramétereit mérjük, így a hangsugárzó és az erősítő minősége másodlagos, amennyiben nincs komoly probléma velük. A mérés idejére célszerű kikapcsolni minden elektronikus beavatkozást, hogy a nyers valóságot tapasztalhassuk meg. A procedúra során különféle zörejeket játszok le és rögzítek vissza, amihez nem árt a csend és némi türelem. A hangerő nem bántó, de a lejátszott műsor egyáltalán nem szórakoztató, tehát késő este nem célszerű bosszantani vele a szomszédokat.

A mikrofonnal befogott adatok egy számítógépen gyűlnek össze. Néhány grafikont már a helyszínen is tudok mutatni, amik alapján nagy vonalakban meg is tudjuk beszélni, mik a komolyabb problémák és ezek elhárításához milyen beavatkozások szükségesek. Részletes elemzést otthoni számolás után küldök emailben, amiben szerepelnek a mérési eredmények grafikonjai, ezek szöveges értelmezése, a szoba akusztikai jellemzése a hibák felsorolásával, illetve leírom javaslataimat is a helyzet javítására. Meg tudom mondani, milyen akusztikai panelre, anyagra van szükség, ebből mennyit és hova kellene tenni ahhoz, hogy megfelelő hangzást kapjunk, de legalábbis ne a szoba legyen a leggyengébb láncszem a rendszerben. Ajánlhatok konkrét paneleket, gyártókat, de otthoni kivitelezéshez is tudok tippeket, segédleteket adni.

Akusztikai méréssel és tervezéssel foglalkozom. A hangzás minőségéért nagy mértékben felelős az akusztika, de azért nem árt tisztában lenni azzal is, önmagában milyen minőségre képes a hangdoboz, a lejátszó rendszer. Ezért házimoziknál az akusztika vizsgálata mellett kérhető a csatornák hangerejének műszeres kalibrálása, az elektronikus “szobakorrekció”, EQ hatásosságának, helyes működésének ellenőrzése, illetve a mérési adatok alapján történő módosítása. HiFi rendszereknél ezek ritkán szerepelnek a láncban, ott a hangsugárzók átviteli mérését szoktam még felkínálni érdekes információként.

Mindennek ára Budapesten 15e Ft, vidéken távolság és megegyezés kérdése. Távolabbi helyszín esetén célszerű több megrendelőnek összefognia, így többfelé oszlik a kiszállási díj.